23 september 2011

Bullar eller örfilar

Deg:
  • 100g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1-1½ dl socker
  • ca 1,3 l vetemjöl

Fyllning:
  • Smör
  • Socker
  • Kanel

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm alltsammans till fingervärme, ca 37°C.

2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lite av smör- och mjölkmixen och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av smör- och mjölkmixen och tillsätt salt, socker och ca 2/3 av mjölet.

3. Arbeta degen smidig. Tillsätt mjöl efter behov, men spara lite till utkavlingen. När degen är klar, täck den med en duk och låt degen jäsa till dubbel storlek.

4. När degen har jäst, arbeta den en liten stund. Kavla sedan degen till en stor rektangel. Pensla på rumstempererat smör, strö över kanel och socker. Rulla degen från den långa sidan, så att den formar en lång mask. Skär sedan snittar i sik-sak mönster, lägg bullen upp och stå.

5. Låt bullarna jäsa under duk igen till dubbel storlek. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda i ugn 250°C, 5-10min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar